Yamaha: Kemenangan Yang Ke-500 Kejohanan Grand Prix

Yamaha dengan bangganya telah mencapai kemenangan Grand Prix yang ke-500 pada perlumbaan di litar Le Mans Bugatti Grand Prix di Perancis semalam. Pencapaian ini telah dicapai melalui kerjasama yang kukuh dan kerja berpasukan dalam keluarga Yamaha.
Yamaha telah memperoleh kemenangan dalam pelbagai kategori seperti 125cc (47 kemenangan), 250cc (165 kemenangan), 350cc (63 kemenangan), 500cc (120 kemenangan), dan kelas MotoGP (105 kemenangan), dengan jumlah kemenangan ke-500 Grand Prix, menurut FIM statistik.
Di antara legenda dan pelumba Yamaha Grand Prix, Phil Baca (39 kemenangan), Wayne Rainey (24 kemenangan), Kenny Roberts Sr. (24 kemenangan), Carlos Lavado (19 kemenangan), Luca Cadalora (13 kemenangan) dan Giacomo Agostini (12 kemenangan) mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan tahniah kepada Yamaha dan melihat kembali sumbangan mereka kepada kejayaan sejarah perlumbaan Grand Prix, sejak dari tahun 1961.
Terdapat banyak lagi bintang Yamaha yang memainkan peranan penting dalam perjalanan syarikat untuk status elit, termasuk pelbagai pemenang Kejohanan Dunia Jorge Lorenzo (44 kemenangan) dan Eddie Lawson (26 kemenangan).
Yamaha telah mencipta satu laman web mikro untuk memberi gambaran bagaimana usaha pelumba mereka membuat pencapaian besar ini mungkin. Laman-laman mempunyai video khas ke-500 kemenangan, infograph, beberapa gambar-gambar sejarah terbaik Yamaha 56 tahun Grand Prix perlumbaan jangka, serta ringkasan keseluruhan semua Yamaha kemenangan, penunggang dan basikal yang membawa peristiwa penting ini.
PDF – Sila click untuk melihat carta pelumba-pelumba Yamaha yang telah memenangi perlumbaan sepanjang penglibatan mereka sehingga Yamah mencapai kemenangan yang ke-500 semalam.credit photo & sumber – Movistar Yamaha