WRC: Proton Kembali Ke Pentas Rali 2018

Proton bakal kembali ke Kejohanan Rali Dunia pada 2018 dengan kenderaan baru Iriz R5  akan dibina oleh firma British MEM. Proton Iriz yang kini sedang dalam pembikinan di kilang Derbyshire MEM dan dijadualkan untuk majlis pelancaran yang akan berlansung di Goodwood Festival pada bulan depan of Speed.
Chris Mellors dari firma MEM juga pernah bersama pada projek rali Proton  Satria sebelum, yang merupakan podium-finisher di Cabaran Rali antara Benua, memenangi dalam ‘WRC’s old Super 2000’ serta mendapat gelaran pemenang dalam siri Asia Pasifik.
Chris Mellors – “Kami mula melihat Proton Iriz pada tahun lepas dan terus teruja dengan apa yang kita lihat pada kenderaan ini di atas jalan raya, saiz dan bentuk daripada Iriz ini sangat sesuai untuk pelrumbaan rali. Reka bentuk Iriz yang lebih pendek dari Satria tetapi jarak di antara tayar agak sedikit jauh dan ruang yang luas di bahagian hadapan membolehkan proses penyejukan enjin yang cepat.
– “Kami telah mendapat sebuah kereta yang hebat dan kita telah melakukan banyak modifikasi dalaman serta enjin yang kuar [Mitsubishi Lancer] Evo X 1.6L dengan enjin yang besar kami juga telah melakukan pengubahsuaian dari segi transmisi, ‘damper’, brek, ECU seperti ‘Xtrac transmission, Reiger dampers, Brembo brakes and Cosworth electronics.’