Nicky Hayden: Perginya Seorang Lagenda MotoGP

Juara Dunia MotoGP 2006 yang telah mengalami kemalangan ketika mengayuh basikal telah pun pergi buat selama-lamanya. Kematian itu telah disahkan pada 12:40 (waktu tempatan) dalam persetujuan rasmi dari hospital, dihantar melalui e-mel, di mana Hayden telah sejak hari ia dilanggar ketika berbasikal di bandar Itali Riccione.
Kakitangan perubatan menyatakan kematian Nicholas Patrick Hayden, yang telah dimasukkan ke hospital pada hari Rabu, 17 Mei, di unit rawatan rapi di Hospital Bufalini di Cesena sebagai hasil daripada kecederaan serius di kepala.
Dilahirkan pada 30 Julai 1981 di Owensbro, Kentucky, Nicky Hayden adalah juara dunia terakhir dari Amerika Syarikat dalam kejohanan MotoGP dan beliau yang datang dari keluarga pelumba motosikal di Amerika Syarikat yang kerjayanya bermula dengan ibu bapanya Earl dan Rose Hayden, yang menunggang di atas tanah liat (Dirt Race). Adik-beradik Tommy, Jenny, Nicky, Roger dan Kathleen juga telah mengikuti jejak langkah ibu bapa mereka. Selain Nicky, dua saudara lelakinya, Tommy dan Roger, juga menjadi pemandu profesional, bersama-sama dengan sepupu Frankie Lee Gillim dan Hayde Gillim.
Pada usia 16 tahun pada tahun 1997, beliau telah menjadi seorang pelumba secara profesional, Nicky telah  mengikuti jejak abangnya, Tommy, dan menyertai kejohanan Superbike Amerika. Dua tahun kemudian, Hayden telah menjadi juara AMA Supersport 600 bersama pasukan Honda.
Hayden telah memenangi AMA Superbike tiga musim pada tahun 2002, beliau memulakan kerjaya antarabangsa dengan penampilan sulung Superbike World Championship dalam perlumbaan di Laguna Seca. Ia adalah peralihan kepada Kejohanan Dunia. Dipilih untuk mempertahankan pasukan Honda, beliau membuat penampilan MotoGP pertama pada tahun 2003, tahun yang sangat positif, berada ditempat ke-5 dengan pasukan Honda setelah memenangi 2 podium.
Kerjaya Nicky terus berkembang selepas beberapa tahun dengan kemenangan MotoGP pertamanya pada tahun 2005, perlumbaan di Laguna Seca, Hayden telah berjaya menaiki podium buat kali pertama pada 10 Julai selain itu juga kemenangan di California, beliau juga memperolehi 5 lagi podium pada tahun itu.
Tetapi pencapaian yang terbaik beliau sepanjang karier pada tahun 2006 adalah merupakan tahun yang hebat dalam kerjaya Nicky Hayden. Dengan penampilan Valentino Rossi, Nicky yang telah memenangi gelaran juara dunia musim 2006 menunjukkan bahawa walaupun bersaing rapat dengan Valentino Rossi.
Nicky telah menghabiskan 2 musim bersama pasukan Honda sebelum menandatangani kontrak dengan pasukan Ducati pada tahun 2009. Bagi pasukan Ducati, pelumba dari Amerika ini telah bertanding dalam lima kejohanan lain, bagaimana pun Nicky tidak serasi dengan jentera Borgo Panigale ini, Hayden masih telah beralih ke pasukan yang lebih kecil Aspar, satelit Honda, di antara 2014 dan 2015, selepas itu beliau telah membuat keputusan untuk meninggalkan Kejohanan Dunia untuk bersaing untuk pasukan pengeluar Jepun Honda di Superbike Dunia.
Tahun lepas, Hayden telah kembali untuk memenangi perlumbaan. Ia adalah perlumbaan Superbike (WSBK) yang ke-2 di Sepang, Malaysia. Nicky berjaya menduduki di tempat ke-5 kejohanan, dengan 248 mata. Juga pada 2016, Nicky Hayden membuat penampilan terakhirnya dalam MotoGP. Beliau telah dipanggil untuk menggantikan Jack Miller pada perlumbaan di Aragon GP. Dan kemudian dia telah menggantikan Dani Pedrosa, yang baru pulih daripada kecederaan, dalam pasukan Honda di Grand Prix Australia di Phillip Island.
Tahun ini Nicky masih lagi bersama pasukan Honda pada kejohanan World Superbike. Pada hujung minggu lalu, Nicky tidak menamatkan perlumbaan pertama tetapi menduduki tempat kedua dalam ke-12. Nicky berada di kedudukan ke-13 dalam kejohanan dengan 40 mata.Hayden dikenali sepanjang kerjayanya dengan gelaran ‘The Kentucky Kid’ dan mempunyai banyak penghormatan daripada pelumba serantau. Beliau terkenal kerana mempunyai personaliti yang tenang dan baik. Nicky Hayden meninggal dunia selepas kemalangan semasa berbasikal di rantau Rimini di utara Itali. Sebuah kereta telah melanggar beliau, menyebabkan beberapa kecederaan.
Sukan Permotoran dunia amat kesal dan sedih dengan kehilangan juara dunia Nicky Hayden. RIP